Cart Shed Studio

The Cart Shed Studio at Tombreck is the main office of our practice ecological architecture, and also hosts the Tombreck Farm Shop. As can be seen from the images, it was subject to a major re-built, with work taking place between 2004 and 2007.  The aim of the project was to explore the use of completely local materials - farm based if possible, and to use self-build labour and volunteers.



The timber for the frame is Alder which was sourced from the farm woodlands. A jointed and pegged, green timber frame was constructed on site from the round-pole alder. The mortice and tenon joints were so accurate, the builders were able to erect the frame in a single day. The frame sits internally within the building, and all the workings are clearly visible.



The insulation was from sheep's wool from the Tombreck farm sheep. The wool was washed, dried and 'fluffed' up before being placed into the especially constructed roof and wall spaces. In association with SEDA, volunteers helped to install the wool, carried out lime harling externally, clay plastering internally and used site made 'milk paint' to finish the internal walls. The result is a very unique and special space.
 
Back to Top
Aug 18, 2017

Back to Top